• Imprimeix

Higiene de les mans

Higiene mans i resistència antibiòtics

Diversos estudis mostren com les mans actuen de vector en la transmissió d’infeccions, o bé contaminant les superfícies que amb posterioritat tocaran els mateixos malalts, o bé en contactar amb superfícies o objectes contaminats i tocar després els malalts sense haver fet una higiene prèvia.

L’acció per evitar que les mans actuïn com a vector sobre la qual hi ha més proves científiques, i que es recomana amb més freqüència, és la fricció de les mans amb preparats alcohòlics abans i després del contacte directe amb els pacients. Tant l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com els Centers for Diseases Control and Prevention (CDC) concedeixen a aquesta acció un grau d’evidència científica màxim (IA).

Per aconseguir la millora en l'adhesió d’aquest procediment, l’OMS proposa que s’engeguin campanyes ben organitzades en les quals mitjançant un abordatge multimodal es formi els treballadors sanitaris, se’ls informi, se’ls ho recordi, se’ls avaluï, se’ls observi, se’ls impliqui, etc. I no només cal fer-ho amb els treballadors sanitaris, sinó també amb els polítics, els gestors, els líders del sistema sanitari, i amb les associacions de malalts i la ciutadania, que d’una forma o una altra poden influir en el compliment d’aquest procediment.

 

 

Avaluació activitats del Dia Mundial de la Higiene de les Mans

Documents per a la formació, l'aprenentatge i l'avaluació

Dia Mundial 2018

SAVE LIVES: Clean Your Hands imatge poster olot 2018

Campanya de l’OMS «SALVEU VIDES: renteu-vos les mans» 

Dia Mundial d’Higiene de Mans

«És a les vostres mans prevenir la septicèmia en l’atenció sanitària»


Les nostres crides a l’acció s’adrecen:

  • Als professionals sanitaris: «Preneu-vos “5 moments” per rentar-vos les mans a fi de prevenir la septicèmia en l’atenció sanitària».
  • Als responsables de la prevenció i el control d’infeccions: «Sigueu un dels defensors de la promoció de la higiene de mans per prevenir la septicèmia en l’atenció sanitària».
  • Als directors i administradors de cada hospital: «Per prevenir la septicèmia en l’atenció sanitària, feu de la higiene de mans un indicador de qualitat del vostre hospital».
  • Als responsables de formular polítiques de salut: «Apliqueu la Resolució de l’Assemblea Mundial de la Salut 2017 sobre la septicèmia (WHA70.7). Feu de la higiene de mans un indicador de qualitat de l’atenció sanitària nacional».
  • Als grups de defensa dels pacients: «Demaneu que es posin en pràctica els “5 moments” per a la higiene de mans a fi de prevenir la septicèmia en l’atenció sanitària».

 


Des de l’any 2009 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) impulsa el Dia Mundial de la Higiene de mans. Aquest any però cau en dissabte; per aquest motiu, el Departament de Salut proposa traslladar la celebració al divendres 4 de maig.

Dia Mundial 2017

SAVE LIVES: Clean Your Hands 

Campanya de l’OMS «SALVEU VIDES: renteu-vos les mans»

Jornada Mundial d’Higiene de Mans

 

5 de maig de 2017

«La lluita contra la resistència als antibiòtics és a les vostres mans»

 

Les nostres crides a l’acció s’adrecen:

Als treballadors sanitaris: «Renteu-vos les mans en els moments indicats i atureu d’aquesta manera la propagació de la resistència als antibiòtics».

Als directors i administradors de cada hospital: «Poseu en marxa un programa de prevenció i control d’infeccions i impulseu-lo durant tot l’any per tal de protegir els pacients de les infeccions resistents als antibiòtics».

Als responsables de formular polítiques: «Atureu la propagació de la resistència als antibiòtics fent de la prevenció d’infeccions i la higiene de les mans una prioritat política nacional».

Als responsables de prevenció i control d’infeccions: «Implanteu els components essencials de l’OMS per a la prevenció i el control d’infeccions, amb la inclusió de la higiene de les mans, per tal de combatre les infeccions resistents als antibiòtics».

Dia Mundial 2016

5 de maig de 2016, Dia Mundial de la Higiene de les Mans

L’asèpsia en l’atenció quirúrgica salva vides: netegeu-vos les mans. La millora de les pràctiques d’higiene de les mans en els serveis quirúrgics és una prioritat.

higiene_bones_dmL'any 2016, amb l’eslògan “Mira les teves mans: la higiene de les mans, clau per a una atenció quirúrgica segura”, l’OMS prioritza la millora de les pràctiques d’higiene de les mans en tots els serveis quirúrgics durant tot el procés assistencial, des de les plantes de cirurgia i els quiròfans fins als serveis de cirurgia ambulatòria. Els pacients quirúrgics poden contraure IRAS, com les que es poden produir amb l’ús dels dispositius que s’hi empren (per exemple, la infecció de les vies urinàries causada per un catèter contaminat), o, sobretot, durant una intervenció quirúrgica. Òbviament, al llarg d’aquest procés assistencial, es porten a terme actuacions en què està recomanat fer una antisèpsia quirúrgica de les mans i, en d’altres, una higiene de les mans no quirúrgica.

Com a novetat, es va animar als centres que, entre els dies 25 d’abril i 5 de maig, observin, seguint la metodologia de l’OMS, un mínim de 20 oportunitats de la pràctica d’higiene de les mans no quirúrgica durant el procés assistencial als serveis quirúrgics (10 a les àrees quirúrgiques i les altres 10 a la sala de reanimació). El propòsit d’aquesta iniciativa és fomentar la pràctica d’higiene de les mans no quirúrgica en els serveis quirúrgics, i no demostrar el grau d’acompliment de la higiene de les mans entre els professionals, atès que no s’ha dissenyat cap estudi multicèntric d’observació per portar-ho a terme.

 

 

Col·leccions pòsters dia Mundial

Data d'actualització:  12.06.2018