# 1

NewsPacient Segur

Butlletí de Seguretat dels Pacients

Departament de Salut

NewsPacient Segur
Dijous, 19 de juny de 2014 Imprimeix | Butlletins anteriors
NewsPacient Segur:

El nou butlletí del Departament de Salut

::Projectes Gencat

Els centres de Salut catalans, compromesos amb la higiene de mans

Els professionals sanitaris mostren un ampli consens en què cal donar un impuls definitiu a la higiene de mans als hospitals i centres sanitaris. Va ser la principal conclusió que van fer palesa a la IX Jornada per a la Seguretat dels Pacients a Catalunya, que es va celebrar el passat 22 de maig a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona.

Amunt

::La Dada

Els esdeveniments adversos costen al sistema de Salut espanyol uns 1.000 milions anuals

Els esdeveniments adversos són una causa important de despesa sanitària pública, segons un estudi portat a terme per la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (SESPAS). El document, que recull dades del 2008 al 2010, estima que els esdeveniments adversos suposen aproximadament un 6,7% de la despesa sanitària total dels hospitals.

Amunt

::Cultura de seguretat

La importància d’implementar un llistat de verificació (“checklist”) a les intervencions quirúrgiques

El llistat de verificació quirúrgic és una eina de seguretat dels pacients dissenyada per evitar les complicacions quirúrgiques i, en general, relacionades amb una operació. És una estratègia relativament simple, que implica un cost pràcticament nul i que a més es va millorant i perfeccionant amb la col·laboració de tot el personal mèdic amb el pas del temps. Es tracta d’una llista de control que assegura el compliment i verificació de tots els passos a seguir des que un pacient entra al quiròfan fins que en surt, minimitzant la probabilitat d’error.

Objectes quirúrgics retinguts al cos: un risc a evitar

Un dels perills inherents a qualsevol cirurgia (o un altre procés de caràcter invasiu) a la qual se sotmet un pacient és la retenció d’un objecte estrany a l’interior del cos. Es tracta d’un error mèdic que pot causar greus conseqüències físiques i fins i tot psicològiques en el pacient, i que a més, té conseqüències econòmiques destacables: cada cas encareix la intervenció prop de 150.000 euros.

© Generalitat de Catalunya