# 2

NewsPacient Segur

Butlletí de Seguretat dels Pacients

Departament de Salut

NewsPacient Segur
Dijous, 24 de juliol de 2014 Imprimeix | Butlletins anteriors
El disseny, implantació i avaluació d’un model de gestió de la seguretat dels pacients als hospitals

::Actualitat

La revista Medicina Clínica, juntament amb el seu número 143, ha publicat un suplement dedicat exclusivament a la seguretat dels pacients a Catalunya. En aquest suplement es presenten els resultats d’alguns projectes portats a terme a Catalunya en els darreres anys, relacionats amb la seguretat de l’atenció sanitària.

Amunt

::Cultura de seguretat

Els estats de la Unió Europea incrementen les mesures contra la infecció relacionada amb l’atenció sanitària

Les infeccions relacionades amb l’atenció sanitària són un dels problemes que més preocupen a les autoritats sanitàries responsables de la seguretat dels pacients. Tant és així que a l’ any 2009 la Comissió Europea va emetre un conjunt de recomanacions per evitar aquests tipus d’infecció a tots els estats membres de la UE. Les conclusions de l’últim informe publicat recentment indiquen que ha millorat molt la vigilància d’aquest esdeveniment advers, però encara és necessari seguir treballant en la millora de la seguretat dels pacients i la prevenció de les infeccions.

Com saber si una organització sanitària és segura?

Tot i que molts centres i sistemes sanitaris tenen la seguretat com a una prioritat absoluta, es troben amb la dificultat que no existeixen uns paràmetres consensuats per mesurar-la de forma efectiva. El servei de Salut del Regne Unit (NHS) ha desenvolupat un mètode, en el qual es contemplen 29 indicadors, que pot servir per conèixer amb exactitud el nivell de seguretat en una organització sanitària.

Prop de 150.000 notificacions per males pràctiques en pacients per l’ús de vials i injectables als EUA

Milers de pacients s’han vist afectats negativament pel mal ús dels vials de dosi única o d’un sol ús i de dosi múltiple. Des de l’any 2001, el Centers for Disease Control and Prevention (CDC), un organisme del govern nord-americà, ha identificat una cinquantena de brots infecciosos originats en el mal ús d’aquest tipus d’instrumental, tant en pacients hospitalitzats com els atesos en l’atenció primària que van afectar prop de 150.000 pacients als EUA. La Joint Comission ha emès recentment una alerta sanitària amb unes recomanacions de bones pràctiques per evitar aquests esdeveniments adversos.

Amunt

::Salut 2.0

061 CatSalut Respon, premi Mobile World Capital

El Departament de Salut ha donat un pas més en l’adaptació a l’mHealth i l’entorn 2.0 a través de l’aplicació 061 CatSalut Respon. Es tracta d’una app gratuïta que ofereix molt més que el servei telefònic homònim, guardonada amb el premi Mobile World Capital Barcelona, el passat 11 de juny. A més, posa a l’abast dels pacients una àmplia gamma de prestacions en temps real.

Imatge, internet i genoma són els tres grans trets de la història de la medicina en els darrers anys. En aquesta línia i creixent a una velocitat vertiginosa es troba el què s’anomena mHealth o "salut mòbil". La mHealth s’està transformant en un dels pilars bàsics de la sanitat arreu del mon i és un dels factors que més ràpidament està evolucionant en la transformació que viu el sector de la Salut 2.0.

© Generalitat de Catalunya