# 7

NewsPacient Segur

Butlletí de Seguretat dels Pacients

Departament de Salut

NewsPacient Segur
Dilluns, 25 de maig de 2015 Imprimeix | Butlletins anteriors
Entrevista amb el professor Pittet, principal promotor mundial de la Higiene de les Mans i al capdavant de la campanya de seguretat dels pacients de l'OMS.

::Actualitat

departament de salut

Sistemes de salut d'arreu del món han dut a terme aquest any la seva campanya del 5 de maig per la higiene de mans, entre ells el Departament de Salut de Catalunya. A través del programa per la seguretat del pacient i amb el suport de la xarxa CleanHandsNet de l'OMS, el Departament fa servir aquest dia per promocionar activitats per la higiene de mans i conscienciar als treballadors sanitaris, amb el fi de reduir les infeccions relacionades amb l'assistència sanitària (IRAS).

didier pittet

Amb motiu del dia mundial de la Higiene de les Mans (5 de maig), el Servei de Promoció de la Seguretat dels Pacients del Departament de Salut entrevista al professor Didier Pittet, director del programa de control d’infeccions del centre col·laborador de l’OMS en Seguretat dels Pacients, l’Hospital Universitari de Ginebra.

aspectes clau

Per què és tan important la higiene de les mans? Quin tipus d'infecció evita? Com s'efectua adequadament? Quan s'ha de fer? Aquestes són algunes de les preguntes a les quals s'ha donat resposta a nivell mundial en els últims anys. El Departament de Salut destaca aspectes claus de la higiene de les mans i una sèrie de recursos que s'han produït en aquest temps amb l'objectiu d'implementar aquesta pràctica als centres sanitaris de Catalunya.

Amunt

::Cultura de seguretat

No-compliment

La Joint Comission, l’objectiu de la qual és millorar la seguretat i qualitat dels centres sanitaris, ha publicat recentment en la seva revista un estudi dut a terme entre els anys 2008 i 2010 sobre el compliment de la higiene de mans a vuit hospitals. Durant 22 mesos, la Joint Comission va recollir informació sobre l’estratègia d’higiene de les mans i va avaluar el grau de compliment d’aquests centres, les causes del no-compliment i les maneres de combatre-les.

Innovacions

Existeix evidència científica del fet que la higiene de les mans és el mètode més efectiu per prevenir infeccions. Des que Ignaz Semmelwiess va publicar un estudi sobre aquest argument a mitjans del segle XIX, els hospitals s'han esforçat a millorar el compliment de la higiene de les mans, però malauradament el percentatge de compliment és inferior al desitjat. Les noves tecnologies poden aportar nous mecanismes per incrementar aquest compliment.

© Generalitat de Catalunya