# 8

NewsPacient Segur

Butlletí de Seguretat dels Pacients

Departament de Salut

NewsPacient Segur
Dimarts, 21 de juliol de 2015 Imprimeix | Butlletins anteriors
El curs en línia de seguretat per a pacients ja l'han realitzat més de 300 persones.

::Actualitat

Curs presencial de seguretat per a pacients

Aquest mes de juliol, la Direcció general d'Ordenació i Regulació Sanitàries del Departament de Salut ha iniciat la difusió, als centres sanitaris d'atenció primària, del curs presencial de seguretat dels pacients "Seguretat a l'assistència sanitària" adreçat a pacients, familiars i cuidadors. L'objectiu és facilitar i transmetre la cultura de la seguretat des dels mateixos centres sanitaris als seus pacients.

El Departament de Salut organitza el segon taller de Resistència Zero a les Unitats de Cures Intensives

Amb el lema "Tot el que necessito saber i com fer-ho per obtenir el màxim benefici", més de 70 professionals mèdics i d'infermeria de les Unitats de Cures Intensives (UCI) adherits al projecte Resistència Zero van assistir i participar activament al taller de seguiment del projecte, que va tenir lloc a finals de juny passat a la seu de la Coordinació General en l'Àmbit de les Professions Sanitàries.

Curs

El Departament de Salut, el Banc de Sang i Teixits (BST) i Unió Consorci i Formació (UCF) han elaborat un curs de modalitat online sobre "Indicacions per a la transfusió segura de la sang i dels components Sanguinis". El curs ha estat pensat per esdevenir una eina formativa imprescindible per a tots els professionals que han de tenir sota la seva responsabilitat l’administració de la sang.

Amunt

::Cultura de seguretat

El debriefing com a eina d’avaluació i aprenentatge en salut

La Revista Espanyola de Cardiologia ha publicat recentment un estudi sobre els diferents estils de debriefing com a eina d’avaluació formativa en salut. Amb aquest article, els autors pretenen aclarir com els instructors poden manifestar els seus judicis crítics sobre l’actuació clínica observada sense ferir els sentiments o provocar una actitud defensiva dels participants.

Sistema de traçabilitat integral de preparació i administració de citostàtics

L'ús de sistemes tecnològics de control de la qualitat en la preparació i administració de medicaments d'alt risc permeten incrementar la seguretat dels pacients. Es presenten els resultats de l'efectivitat d'un sistema de traçabilitat i control de fàrmacs citostàtics a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i a la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell.

PRONE: Model per predir les queixes de pacients

Recentment, a Austràlia, s'ha elaborat el model PRONE (Predicted Risk Of New Event), amb l'objectiu de predir la probabilitat que un metge rebi una reclamació formal per part d'un pacient. El PRONE es basa en un algoritme i un sistema de puntuació, que funciona a partir de la recollida rutinària de les dades administratives. L'objectiu del model és anticipar-se a aquestes queixes i millorar la qualitat i seguretat de l'atenció als pacients.

Les rondes de seguretat

Incrementar el compromís dels directius dels centres sanitaris en la seguretat del pacient és el principal objectiu de les rondes seguretat. Es pretén que els directius coneguin de primera mà el que passa, anant a les àrees de treball per veure com s’està treballant i quines dificultats tenen els professionals. En aquest article es presenta com s’han fet les rondes de seguretat i els resultats obtinguts després de dos anys de la implantació d’aquesta metodologia a l’Hospital Moisès Broggi i a l’Hospital Dos de Maig de Barcelona.

Amunt

::Cultura seguretat per a pacients

Les cinc accions clau per millorar la vostra seguretat

El canal de Seguretat dels pacients vol donar a conèixer el seu apartat de ciutadania on els pacients i ciutadans poden trobar informació i recursos que els permetran millorar la seva seguretat. Cal destacar les cinc accions clau per millorar la vostra seguretat, on es recomana als pacients com s’ha d’actuar. També trobareu el que s’ha de vigilar i com fer la vostra atenció més segura.

© Generalitat de Catalunya