# 10

NewsPacient Segur

Butlletí de Seguretat dels Pacients

Departament de Salut

NewsPacient Segur
Divendres, 04 de desembre de 2015 Imprimeix | Butlletins anteriors
Tots els agents implicats en la utilització dels antibiòtics han d'assumir la seva responsabilitat en el seu bon ús per tal de mantenir l'eficàcia dels tractaments.

::Actualitat

El problema de les resistències als antibiòtics

Les resistències als antibiòtics són una greu amenaça per a la salut a tot el món. Estan directament relacionades amb la quantitat d'antibiòtics consumits. Per aquest motiu, tots els agents implicats en la utilització dels antibiòtics (metges, personal d'infermeria, farmacèutics, pacients o cuidadors i la pròpia Administració) han d'assumir la seva responsabilitat en el seu bon ús per tal de mantenir l'eficàcia dels tractaments.

Quin és el nivell d'implantació dels Programes d'optimització d'ús d'antimicrobians (PROA) als hospitals catalans?

Un 52% dels hospitals catalans d'atenció especialitzada, tant públics com privats, té actualment implantat un programa d'optimització d'ús d'antimicrobians (PROA) de manera estructurada que permet el seguiment i millora de la qualitat en la utilització dels antibiòtics. S'ha publicat recentment un article on es descriu el nivell d'implantació i les característiques d'aquests programes a Catalunya i treu a la llum elements de millora a tenir en compte.

Formació en

El passat 19 de novembre es va realitzar la formació en “Radiologia Pediàtrica: indicacions, tècniques i optimització” a l’Institut Català de la Salut. Uns 160 professionals (entre radiòlegs, tècnics en radiologia i pediatres) van participar activament en la formació. A principis de l’any que ve es tornarà a fer una altra edició per donar accés a la resta de professionals que no van poder accedir, ja que s’hi van preinscriure 400 persones.

Amunt

::Cultura de seguretat

Bronquiolitis en lactants: s'han d'evitar els antibiòtics?

En l'exercici de la seva missió d'identificar aquelles pràctiques clíniques de poc valor per tal d'evitar-les, el projecte Essencial ha analitzat l'ús d'antibiòtics en el tractament de la bronquiolitis en lactants i ha conclòs que només està indicat en cas que hi hagi una infecció bacteriana.

Guia de pràctica clínica sobre l'asma infantil

S'ha elaborat una nova guia de pràctica clínica, dirigida als professionals sanitaris d'atenció primària i d'atenció hospitalària, que respon a preguntes clíniques sobre l'asma infantil, tot tenint en compte els aspectes diferencials pediàtrics.

Amunt

::Cultura de seguretat per a pacients

üs prudent dels antibiòtics

L'ús inadequat dels antibiòtics comporta el desenvolupament de resistències bacterianes i, per tant, la pèrdua de l'eficàcia d'aquests medicaments. El passat 18 de novembre, l'OMS i el Centre Europeu per la Prevenció i Control de Malalties (ECDC, de les sigles en anglès) van celebrar el Dia per l'ús prudent dels antibiòtics per tal de conscienciar a la població sobre la importància d'usar els antibiòtics adequadament i posar remei a aquest problema.

© Generalitat de Catalunya