# 11

NewsPacient Segur

Butlletí de Seguretat dels Pacients

Departament de Salut

NewsPacient Segur
Dilluns, 21 de desembre de 2015 Imprimeix | Butlletins anteriors
El vídeo del Departament de Salut "Com fer una radiografia de tòrax de qualitat en nens" ha estat seleccionat per ser inclòs a la videoteca de la World Federation of Pediatric Imaging

::Actualitat

Després d'un rigorós procés de selecció, liderat pels professors George Taylor i Sanjay Prabhu del Children's Hospital de Boston, el vídeo del Departament de Salut “Com fer una radiografia de tòrax de qualitat en nens” ha estat seleccionat per ser inclòs a la videoteca de la World Federation of Pediatric Imaging. D'aquesta manera, el vídeo estarà disponible com una eina d'educació i formació radiològica pediàtrica de qualitat a tots els professionals sanitaris involucrats en la realització i prescripció d'una exploració radiològica en nens. Segons l'organització, aquest vídeo és el primer que seleccionen en llengua castellana.

Bones pràctiques en la prevenció de les infeccions en els centres d'odontologia

L'article, publicat recentment a Annals de Medicina, presenta alguns dels aspectes claus per a la prevenció d'infeccions en els procediments quirúrgics orals dels centres odontològics, específicament, una sèrie de recomanacions sobre l'antisèpsia quirúrgica de les mans i, sobre les instal·lacions, distribució de les àrees de cirurgia i tractament en aquests centres.

Implantació de

Aquesta experiència en seguretat dels pacients, desenvolupada per l'Hospital Duran i Reynals (ICO L'Hospitalet), l'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona i l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona va ser premiada en la 5a jornada del Pla de Salut de Catalunya, el passat 27 de novembre, entre 1.256 pòsters presentats.

Amunt

::Cultura de seguretat

La importància de la higiene hospitalària en la seguretat dels pacients

La higiene hospitalària, entesa com la neteja i desinfecció de les estances, equipaments i superfícies dels hospitals, és un dels elements que més impacte tenen en la seguretat dels pacients, ja que quan s'aplica de forma adequada causa una reducció de les infeccions hospitalàries i una millora de l'efectivitat del sistema. Així doncs, la higiene hospitalària, és necessària per assegurar una bona qualitat assistencial i millorar la seguretat dels pacients.

Accions per la millora continua de la seguretat dels pacients

L'assistència sanitària representa un circuit continu en el qual intervenen múltiples professionals sanitaris, que treballen des de diferents àmbits i que desenvolupen en la seva pràctica clínica molts processos diferents. Tenint en compte que, en gran part, la seguretat dels pacients dependrà del compromís d'aquests professionals, des de The Health Foundation del Regne Unit, s'ha elaborat un informe per tal de fer èmfasi en la importància d'una millora contínua de la seguretat dels pacients.

Amunt

::Cultura de seguretat per a pacients

Actualització de la Carta de drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut i l'atenció sanitària

La Carta de drets i deures de Catalunya en relació amb la salut i l'atenció sanitària és un contracte social entre la ciutadania i el sistema de salut. Aquest any s'ha cregut imprescindible fer-ne una revisió des de la perspectiva del Pla de Salut 2011-2015, per tal de centrar-la en el model d'atenció en les persones i les famílies. Els canvis que experimenta la societat com a conseqüència de l'evolució de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), i el fet que la ciutadania està més preparada per involucrar-se en preservar la seva salut, han fet palès la necessitat d'aquesta revisió que ha comptat amb la participació de professionals, centres sanitaris i col·lectius socials representatius en l'àmbit de la salut.

Amunt

L'equip de redacció i elaboració del butlletí NewsPacient Segur us desitja molt bones festes de Nadal i un feliç Any Nou 2016.

© Generalitat de Catalunya