# 12

NewsPacient Segur

Butlletí de Seguretat dels Pacients

Departament de Salut

NewsPacient Segur
Dilluns, 15 de febrer de 2016 Imprimeix | Butlletins anteriors
El 25 de febrer es realitzarà una nova edició del curs de "Radiologia Pediàtrica: indicacions, tècniques i optimització"

::Actualitat

Publicació del manual de bones pràctiques

Aquest manual de bones pràctiques s'ha elaborat dins el marc del projecte de seguretat en l'atenció odontoestomatològica que va iniciar el Departament de Salut l'any 2012. El manual proporciona informació basada en l'evidència científica als professionals sanitaris dels centres odontològics, amb l'objectiu de prevenir la transmissió de malalties infeccioses, promoure la seguretat en l'entorn de treball i ajudar els centres odontològics a elaborar i implementar programes de control d'infeccions.

Incidents relacionats amb la seguretat dels pacients notificats a Catalunya

Els sistemes de notificació d’incidents són una eina fonamental per detectar els punts febles del sistema, aprendre dels incidents i aplicar mesures de millora per evitar, sempre que sigui possible, que es tornin a produir. A més, ajuden a difondre la cultura de la seguretat dels pacients remodelant el comportament i la forma d’actuar dels professionals de la salut i de les organitzacions sanitàries.

Nova edició del curs de

El 25 de febrer es realitzarà una nova edició d'aquest curs per donar accés a la resta de professionals que no van poder inscriure's a l'edició anterior, realitzada a finals de l'any passat.

Amunt

::Cultura de seguretat

Recomanacions per millorar el diagnòstic dels pacients

Segons un informe publicat pel The National Academy of Sciences, Engineering & Medicine dels Estats Units, Millorant el diagnòstic de salut, la majoria de nosaltres experimentarem almenys un diagnòstic erroni en la nostra salut. Aquesta troballa els ha empès a treballar per a la millora de la seguretat en el procés diagnòstic.

L'OMS publica la llista de verificació per un part segur

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) acaba de publicar la llista de verificació per un part segur, juntament amb una guia per facilitar la seva correcta implementació. Per l'elaboració d'aquesta guia l'OMS ha comptat amb la col·laboració d'un gran nombre d'experts de 29 països diferents, des de novembre de 2012 a març de 2015.

Consideracions per millorar la implantació de les llistes de verificació de seguretat dels pacients

Les llistes de verificació, promogudes per l'OMS i institucions governamentals d'arreu del món, són una eina que quan s'utilitza de forma apropiada és essencial per reduir els riscos d'aparició d'esdeveniments adversos i fomentar la seguretat dels pacients. Per treure'n el màxim partit, diversos estudis han observat que és necessari adaptar el llistat de verificació a les necessitats específiques de cada centre, i que és imprescindible la implicació d'un líder carismàtic que transmeti la importància de la llista i de com es fa servir, i que involucri a tot el seu equip.

Amunt

::Cultura de seguretat per a pacients

Recursos per a pacients i familiars per millorar el diagnòstic

"Els pacients i les seves famílies són membres essencials de l'equip de diagnòstic". Aquest és un dels punts clau que destaca l'Institute of Medicine per millorar el diagnòstic: tenir en compte els pacients i les seves famílies, ja que són qui més es beneficien d'un bon diagnòstic, i que alhora aquests es comprometin a contribuir i facilitar el procés diagnòstic als professionals. Amb aquest objectiu s'ha redactat una llista de verificació per a pacients i familiars per obtenir un diagnòstic correcte.

© Generalitat de Catalunya