# 13

NewsPacient Segur

Butlletí de Seguretat dels Pacients

Departament de Salut

NewsPacient Segur
Dimecres, 27 d'abril de 2016 Imprimeix | Butlletins anteriors
"Mira't les mans: la higiene de les mans, clau per a una atenció quirúrgica segura"

::Actualitat

Activitats pel Dia Mundial de la Higiene de les Mans 2016

Impulsat per l'OMS, el dijous 5 de maig se celebra el Dia Mundial de la Higiene de les Mans. L'eslògan d'aquest any és “Mira't les mans: la higiene de les mans, clau per a una atenció quirúrgica segura”. Un any més, el Departament de Salut de Catalunya s'uneix a la campanya de l'OMS tant per conscienciar i implicar als professionals, directors i gerents dels centres sanitaris, com per informar a la població general, i així poder prevenir junts les infeccions relacionades amb l'assistència sanitària (IRAS).

Entrevista al Dr. Francisco Álvarez

Entrevistem doctor Francisco Álvarez, metge especialista en Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar (Barcelona) i coordinador estatal del projecte “Resistència Zero”, que ens presenta alguns punts clau per reduir la resistència als antibiòtics a les Unitats de Cures Intensives (UCI) i ens explica com s’ha aplicat aquest projecte a Catalunya. Com a resultats preliminars destaca que més d’un 50% dels bacteris multiresistents (BMR) en pacients ingressats a l’UCI ja estaven presents en el moment del seu ingrés, i també que existeix una àmplia variabilitat dels BMR a l’ingrés i dels que apareixen durant l’estada a l’UCI, tant entre comunitats autònomes com entre hospitals de la mateixa comunitat.

Aplicació del projecte “Resistència Zero” a Catalunya

L'article, publicat recentment a Annals de Medicina, ens presenta els resultants preliminars de l'aplicació del projecte “Resistencia Zero” a Catalunya i ens mostra, per primera vegada, el mapa epidemiològic de bacteris multiresistents (BMR) en pacients crítics de Catalunya. Amb la informació disponible, s'ha demostrat que en la majoria de pacients amb BMR diagnosticats a les UCIs participants, els BMR estaven presents en el moment del seu ingrés.

Amunt

::Cultura de seguretat

Infeccions relacionades amb l’assistència sanitària en centres de cures prolongades de Catalunya

S'ha publicat un estudi sobre les infeccions relacionades amb l'atenció sanitària (IRAS) en centres sociosanitaris de Catalunya. Entre els resultats observats, destaca una prevalença d'IRAS del 10,2% (8,1-12,4%) amb una gran variabilitat entre els centres i el tipus d'unitat. També mostra un elevat consum d'antimicrobians que es realitza majoritàriament de forma empírica, sense sol·licitar cultiu.

Com prevenir els errors d’omissió

L'Institut per l'ús segur dels medicaments (ISMP) proposa una sèrie de recomanacions bàsiques per a prevenir els errors per omissió o retard de l'administració de medicaments, les quals impliquen una revisió del procés complet de gestió de la medicació al centre i una normalització de tots els procediments. També es recomana definir una llista de medicació que es consideri crítica en el centre, els marges de temps acceptats per considerar que l'administració de la medicació s'ha realitzat a temps, disposar de sistemes informàtics configurats adequadament i sensibilitzar als professionals sobre la importància d'aquests errors.

Com podem fer més segura la utilització de les insulines

La insulina és considerada un medicament d'alt risc i, per tant, les conseqüències derivades d'errors amb la insulina poden ser greus o fins i tot fatals. En aquest article, s'analitzen els errors més freqüents seguint qualsevol etapa del circuit d'utilització del medicament i s'ofereix una sèrie de recomanacions per promoure l'ús segur de les insulines en cada una de les etapes. Es destaca també la importància dels pacients en la prevenció dels errors mitjançant la seva implicació en els detalls del seu tractament.

Amunt

::Cultura de seguretat per a pacients

Per què és important tenir les mans netes?

Perquè els professionals sanitaris (metges, infermeres, auxiliars, odontòlegs...) estan en contacte amb molts pacients i el seu entorn, i si no fan una higiene de les mans correcta, hi ha el risc que transmetin microorganismes i, per tant, infeccions. Per conscienciar i implicar a tothom sobre la importància d'aquesta pràctica, el 5 de maig se celebra el Dia Mundial de la Higiene de Mans, impulsat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

© Generalitat de Catalunya