• Imprimeix

Higiene de les mans i resistència als antibiòtics. Informació de l’OMS per a pacients i acompanyants

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) explica en termes senzills la relació entre la higiene de les mans i la resistència als antibiòtics i perquè els pacients i acompanyants haurien d’anar en compte amb la resistència als antibiòtics.

24/04/2017 11:04
Higiene de les mans i resistència als antibiòtics

En aquest document s’explica què és la resistència als antibiòtics, com s’introdueixen en el cos els bacteris resistents als antibiòtics i per què cal preocupar-se pels bacteris resistents als antibiòtics.

És fa èmfasi en que la higiene de les mans és la mesura clau que han de prendre els professionals sanitaris per evitar que els pacients entrin en contacte amb bacteris resistents. De manera que, s’informa perquè cal fer la higiene de les mans abans del contacte amb el pacient i abans de realitzar una tasca asèptica.

També, s’exposa que els pacients i acompanyants poden contribuir a evitar la propagació de bacteris resistents als antibiòtics amb la higiene de les mans, per exemple, abans de tocar-se els apòsits en ferides o la localització de la via intravenosa, després del contacte amb altres pacients i, desprès d’anar al lavabo.

Finalment, és fa la següent crida als pacients i acompanyants perquè actuïn:

  • Eviti les infeccions fent salut (per exemple, amb una alimentació saludable i practicant una bona higiene) perquè no li calgui prendre antibiòtics.
  • Eviti les infeccions rentant-se les mans freqüentment a casa, a la feina, a l’escola, al gimnàs, etc.
  • Deixi que el metge o el farmacèutic li recepti un antibiòtic adequat per a la seva infecció (no exigeixi que siguin antibiòtics). Tingui en compte que en general no tenen efecte en el cas d’infeccions víriques.
  • Si li recepten antibiòtics, pregunti sempre com alleuja la seva malaltia el medicament que li recepten.
  • Prengui els antibiòtics d’acord amb el que li hagi receptat el metge o farmacèutic, i no se’n salti cap presa ni en suspengui el tractament encara que comenci a sentir-se millor.
  • No conservi ni prengui antibiòtics per tractar altres malalties. Tot i que hi ha diverses infeccions que poden semblar idèntiques, pot ser que no ho siguin. No intercanviï els medicaments receptats per d’altres, perquè això pot comportar fer-ne un mal ús i facilitar la resistència als antibiòtics. Els antibiòtics són fàrmacs potents i també poden tenir efectes secundaris negatius.
  • Recomani a la seva família i amics que prenguin només antibiòtics quan estiguin prescrits pel metge.


Accés al document original:

Informació de l’OMS per a Pacients i Acompanyants. Organització Mundial de la Salut. Disponible a: http://seguretatdelspacients.gencat.cat/web/.content/minisite/seguretatpacients/professionals/projectes/Higiene_mans/Higiene-Mans-i-resistencia-atb_inf-Pacients-OMS-2017.pdf