• Imprimeix

5 de maig de 2015, Dia Mundial de la Higiene de les Mans

El proper dimarts 5 de maig se celebra el Dia Mundial de la Higiene de les Mans, impulsat per l’OMS des de l’any 2009. Té la finalitat de conscienciar i implicar tant els professionals sanitaris com els directors i gerents de centres sanitaris en la prevenció de les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària (IRAS) mitjançant la mesura senzilla i eficaç de la higiene de les mans. Tot i que la responsabilitat de la higiene de les mans correspon als professionals sanitaris, en el foment de les pràctiques òptimes d’higiene de les mans es recomana estimular la participació, el compromís i l’apoderament dels pacients.

22/04/2015 14:04
Higiene de les Mans 2015

L'any 2015, l’OMS va commemorar els deu anys del programa “Una atenció neta és una atenció més segura 2005-2015” i era el moment de reflexionar: “Què estàs fent tu per ser part de l’epidèmia social de salvar vides?”

Després de 10 anys d’aquest programa, l’OMS va destacar les 10 raons per les quals cal ser-ne part:

  1. La higiene de les mans en el moment adequat salva vides.
  2. La higiene de les mans en la cura de salut ha salvat milions de vides en els últims anys.
  3. La higiene de les mans és un indicador de qualitat de sistemes de salut segurs.
  4. Els problemes de salut, com les IRAS, que són sovint invisibles però no obstant això encara es produeixen, són reptes polítics i socials que cal abordar.
  5. Les infeccions poden ser evitades per mitjà d’una bona higiene de les mans, i el dany a la salut dels pacients i del personal de l’atenció de la salut es pot prevenir per menys de 10 dòlars.
  6. Està disponible la tecnologia de baix cost per salvar vides! La solució desinfectant de base alcohòlica, que costa aproximadament 3 dòlars l’ampolla, pot prevenir les IRAS i milions de morts cada any.
  7. Hi ha #handhygiene en els mitjans socials, la qual cosa significa que hi és com un tema important, ja sigui a causa de les IRAS o de brots per malalties mortals com l’Ebola.
  8. Incorporar els moments específics per a l’acció de la higiene de les mans en el flux de treball del personal de la salut facilita fer el que és correcte a cada minut, a cada hora, cada dia.
  9. La prevenció de les infeccions és al nucli de l’enfortiment dels sistemes de salut. La higiene de les mans és la base de totes les intervencions, ja sigui a l’hora d’inserir un dispositiu mèdic invasiu, de manipular una ferida quirúrgica, o de posar una injecció.
  10. L’epidèmia social ja ha començat a transmetre amb “Salveu vides: renteu-vos les mans”, una campanya amb molt d’èxit que promou l’acció de la higiene de les mans en el punt d’atenció al pacient.