• Imprimeix

És segura la transfusió de components sanguinis a Catalunya?

La Dra. Mercè López, membre de la Comissió d'Hemovigilància de Catalunya i Cap Clínic del Servei de Transfusió de l'Hospital del Mar i Esperança, presenta alguns punts clau de la seguretat de la transfusió sanguínia hospitalària a Catalunya. A partir de les dues enquestes realitzades a metges hematòlegs responsables del Servei de Transfusió dels hospitals de Catalunya durant els anys 2010 i 2013, la Dra. López explica que s'han observat millores en el 60% dels temes tractats (identificació dels pacients, complementació del consentiment informat, implementació de la prescripció electrònica, etc.) i que cal seguir treballant per garantir la capacitació del personal en aquest àmbit.

16/09/2015 12:09
Mercè López

Destaca que habitualment les transfusions sanguínies són administrades per personal d'infermeria no específic del Servei de Transfusions (78%) i que el 40% dels hospitals utilitza un llistat de verificació per fer més segura l'administració de components sanguinis. Assenyala també una millora en la implantació del consentiment informat del pacient (el 67% dels hospitals l'obtenen entre el 51-90% dels casos) i refereix que la majoria dels hospitals utilitzen guies de la Societat Espanyola de Transfusió Sanguínia.

La Dra. López comenta que la complicació més habitual als hospitals de Catalunya és la reacció al·lèrgica i febril. També destaca les reaccions per sobrecàrrega circulatòria, que poden ser més perilloses del que semblen i que es poden evitar fomentant un millor disseny i coneixement del circuit. Amb els resultats de l'enquesta s'observa que el 90% dels centres tenen en compte aquest punt i que han adoptat noves mesures. En general, el metge responsable del Servei de Transfusió revisa les indicacions de transfusió com a part de la seva pràctica diària.

Ens remarca també que el nivell de traçabilitat dels components sanguinis és superior al 90% en el 81% dels hospitals catalans.

En relació a les transfusions pediàtriques, explica que es realitzen en menys de la meitat dels centres i que cal aprofundir-hi molt més.

Per últim, parla sobre les mesures prioritàries que s'haurien d'implantar a tots els centres que realitzen transfusions sanguínies i, a títol personal, insisteix en la importància de la capacitació teòrica i pràctica del personal.

En el següent enllaç, trobareu l'entrevista completa a la Dra. Mercè López.

Actualitat