• Imprimeix

Higiene de les mans, curs en línia

Nom

Curs sobre la higiene de les mans durant l’atenció sanitària

Projecte relacionat

Higiene de les mans als centres sanitaris de Catalunya

Persones destinatàries

Tots els professionals sanitaris de Catalunya

Durada

6 hores

Modalitat

En línia

Acreditacions

El curs està acreditat pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (1,2 crèdits)

Preu

Gratuït

Els vostres 5 moments per a la higiene de les mans

Informació general

Dins de l’estratègia d'higiene de les mans (HM) als centres sanitaris de Catalunya, el Departament de Salut posa a disposició de tots els professionals sanitaris aquest curs en línia gratuït i acreditat de formació en HM.

Per evitar confusions, us recomanem que llegiu amb molta atenció els apartats "Com funciona el mòdul de formació d’higiene de les mans" i "Com es pot obtenir el certificat d’acreditació del curs".

 

Objectius

Objectiu general

Proporcionar una eina de formació que faciliti als professionals l’adquisició de coneixements i que pugui ser utilitzada pels centres sanitaris per millorar el compliment de la higiene de les mans.

Objectius específics

  • Entendre el context en què es desenvolupa el programa de HM del Sistema Nacional de Salut.
  • Conèixer la importància de les infeccions relacionades amb l’atenció sanitària (IRAS), els seus principals factors de risc i els seus mecanismes de transmissió.
  • Entendre la importància de la HM com a tècnica "clau" per a la prevenció de les IRAS.
  • Identificar els principals impediments que es relacionen amb un baix compliment de la HM per part dels professionals sanitaris.
  • Conèixer com s’ha de realitzar de forma correcta la tècnica de la HM així com el model dels 5 moments i el concepte de punt d’atenció.
  • Identificar les eines que l’OMS ha desenvolupat per millorar la HM entre els professionals sanitaris.
  • Conèixer els missatges clau relacionats amb la HM, procediment fonamental per prevenir les infeccions relacionades.
Els vostres 5 moments per a la higiene de les mans

Com funciona el mòdul de formació d’higiene de les mans

Aquest curs utilitza el tutorial del "Curso sobre la higiene de las manos durante la atención sanitaria" que el Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat ha traduït al castellà i adaptat del WHO Guidelines on Hand Hygiene in Health Care i WHO Education Sessions for Trainers, Observers and Health-Care Workers. Organització Mundial de la Salut, 2009.

Si cliqueu sobre l’Enllaç al mòdul de formació en higiene de les mans observareu que accediu al curs de la web del Ministeri i heu de crear un compte emplenant el formulari de registre. L’únic requisit és disposar d’una adreça de correu electrònic.

El mòdul de formació té diferents capítols. Podreu entrar-hi seleccionant-los al menú que hi ha a la part esquerra de la pantalla. Encara que es pot accedir a qualsevol apartat, es recomana que seguiu l’ordre establert.

En algunes pantalles, a més de l’explicació i les imatges, a la part inferior, podeu trobar la font en què podeu obtenir més informació sobre el tema tractat. L’apartat "Annex" també fa referència a les webs principals en què es pot trobar informació sobre la higiene de les mans.

Finalment, volem destacar que el mòdul de formació disposa d’un apartat d’avaluació (en cada tema i un test final) que recomanem que realitzeu per valorar els coneixements adquirits. Cal dir que aquesta avaluació inclosa en el mòdul de formació no dóna opció a l’obtenció de cap certificat. Per aquest motiu, si voleu tenir un certificat d’acreditació del curs haureu de realitzar la prova que indiquem en l’apartat següent.

Com es pot obtenir el certificat d’acreditació del curs

En el cas que vulgueu sol·licitar l’acreditació del curs, haureu d’accedir a l’Enllaç a la prova per obtenir el certificat d’acreditació del curs: haureu de registrar les vostres dades personals a la pagina de registre del curs, emplenar les dades que se sol·liciten i posteriorment realitzar un test de 45 preguntes en 24 minuts; si aconseguiu un 80% de preguntes encertades podreu acreditar el curs amb 1,2 crèdits.

En el cas que no supereu el curs, disposareu únicament d’una segona oportunitat. Per aquest motiu, es recomana tornar al mòdul de formació (Enllaç al mòdul de formació en higiene de les mans) per consolidar els coneixement i repetir posteriorment la prova per acreditar el curs (Enllaç a la prova per obtenir el certificat d’acreditació del curs).

La certificació de superació del curs la rebreu per correu electrònic en un termini aproximat de set mesos des de la data de realització de la prova.

Servei de Promoció de la Seguretat dels Pacients

Direcció General de Regulació, Planificació i Recursos Sanitaris

Departament de Salut

Travessera de les Corts, 131-159 (pavelló Ave Maria)

08028 Barcelona

Tel. 932272900

seguretat.pacients.salut@gencat.cat

Data d'actualització:  12.05.2015